top of page
  • Foto van schrijverAnnemie Reyntjens

Linea di San Michele

Wandeling door Vasto, deel 2


Nu dan de eigenlijke start van onze wandeling door Vasto. De rijke geschiedenis van de stad heeft veel te maken met haar ligging, zegt onze gids Alessandro Obino. Op de drukke handelslijn Firenze-L’Aquila-Adriatische Zee bijvoorbeeld. Verbindingspunt tussen Rome en Griekenland, niet voor niets werd Vasto ‘het Athene van Abruzzo’ genoemd. Ligging op het korte traject tussen Napoli en de Adriatische Zee ook. Napolitaans is een officiële taal in Italië, die ook in Vasto wordt gesproken. Twee of drie op tien ‘toeristen’ komt uit de regio Napels (twee anderen uit Rome), dus schrik niet wanneer je iemand ziet lopen in een shirtje van Maradona. Vasto maakt ook deel uit van de Linea di San Michele, plaatsen met bedevaartsoorden voor de cultus van de aartsengel Michaël, patroon van Vasto. In Europa zijn er zeven in totaal. Een steen uit de grot van de aartsengel werd verwerkt in de bouw van het Santuario di San Michele in Monte Sant’ Angelo in de Gargano, de ‘puist’ van Italië op een honderdtal kilometer ten zuiden van Vasto. In Vasto heb je de Chiesa di San Michele, grandioos in al haar eenvoud. Annemie’s lievelingskerk nu, we komen er nog op terug. Verder had je de kluizenaarshut in Ferentillo (centraal Italië), die niet meer bestaat, de Sagra di San Michele in Val di Susa, Mont Saint-Michel in Normandië, St. Michael’s Mount in Cornwall en Skellig Michael voor de Ierse kust, zie het einde van Star Wars met Luke Skywalker eenzaam op dat eiland.

Terug naar Vasto. Nooit gedacht dat het zo eenvoudig was om je weg te vinden in de geschiedenis. We lopen nu in de eigenlijke stad, Vasto alta, hoog boven Vasto marina beneden. Vanaf de Piazza Verdi aan de Torre San Spirito staan Vasto’s qua autoverkeer drukste straten, Corso Garibaldi en Via Crispi, loodrecht op elkaar. De weg vinden in deze helft van Vasto is poepsimpel, omdat de straten perfect het voor het oude Rome typische rechthoekige stratenplan volgen, met de cardi in noord-zuid richting en de decumani oost-west. De Corso Palizzi was de cardo maximus, de hoofdstraat.

Vanaf Hotel Best Vasto lopen we naar rechts de drukke Corso Garibaldi af, niet zonder eerst te horen dat de plaatselijke Tigre supermarkt in Vasto bekend staat als hét adresje voor exquise wijnen aan onklopbare prijzen, vaak lager dan in de tenuta zelf, ook wijnen die je moeilijk ergens anders vindt. Na ongeveer 200 meter komen we aan de Piazza Barbacani en doemt het Castello Caldoresco voor ons uit. Dit imposante bouwwerk is sinds de 15de eeuw nagenoeg ongewijzigd gebleven. Het kasteel deed dienst als vesting uiteraard, maar ook rechtbank, gevangenis en archief. Met name in de noordelijke gevel, die het plein domineert, zijn nog ettelijke schietgaten te zien, ook posities van waaruit kleine artillerie kon afgevuurd worden. De fontein op het midden van het plein, die gevoed wordt door het Aquaduct ‘delle Luci’, dateert uit de 17de eeuw, maar stond oorspronkelijk op de ‘Piazza Grande’ (de huidige Piazza Lucio Valerio Pudente). In 1927 werd ze naar hier gebracht. De Piazza Barbacani is een eerste plekje op onze wandeling waar het aangenaam toeven is bij een cappuccino of wijntje.

Voor de bezoeker van deze website zullen we beetje bij beetje de geheimen van Vasto ontrafelen. Wil je er graag naartoe, stuur dan een mailtje naar hello@abruzzomonamour.com, en wij bezorgen je een hoop tips op het vlak van bezienswaardigheden, plekjes om te logeren, de lekkerste wijntjes uit de regio, de leukste restaurantjes, etcetera. Maar vooral: breng regelmatig een bezoekje aan de site en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Tip nummer één alvast op het vlak van logies, het plekje waar we altijd weer terugkeren: Best Vasto. Zie www.bestvasto.it

Zie ook het eerste deel van deze wandeling:

Wandeling door Vasto, deel 1. ‘Le pietre parlano’, de stenen spreken.
Comentarios


bottom of page