top of page
Abruzzo meren lakes laghi

10 

redenen

waarom

Abruzzo ti amo !

Abruzzo Tocca da Casauria forte e gentile sterk en vriendelijk strond and friendly people

Sterk en vriendelijk

De slogan van Abruzzo luidt ‘forte e gentile’ (sterk en vriendelijk). De warmte van de bevolking loopt hand in hand met het groot aantal zonnige dagen (gemiddeld tussen de 280 en 300 per jaar) en is goed bekend in de rest van Italië. Het is ook een van de redenen waarom Abruzzo een populaire vakantiebestemming is voor mensen uit alle hoeken van het land, van Milaan tot Rome of Sicilië. Een voorbeeld. In Italië is het in de auto verplicht om de koplampen aan te houden, ook overdag. Is er ergens een politiecontrole, dan zullen tegenliggers op de baan je altijd verwittigen via hun eigen koplampen. In panne vallen in Abruzzo staat gelijk met hulp die spontaan op je afkomt. Zeker wie de moeite doet om enkele woordjes Italiaans te spreken, kan rekenen op een hartelijk onthaal.

Abruzzo excellente keuken

Excellente keuken

Recentelijk een frittura mista gegeten in Maastricht. Erg lekker, 36 EUR pp. In Abruzzo schommelt de prijs van een frittura mista doorgaans tussen de 6 en 10 EUR. Met de volgende bedenking: de vis die om 13 uur wordt gefrituurd, zwom om 6 uur nog in de zee. Wie superlekker wil eten, eerlijke gerechten bereid met natuurlijke producten en op tafel gezet voor een belachelijk lage prijs, moet in Abruzzo zijn. Niet vergeten ook dat elke agriturismo fruit en groenten betrekt uit de eigen tuin. Zo niet, heeft men geen recht op het label ‘agriturismo’. Veel trattoria’s en osteria’s (goedkope eetgelegenheden) hanteren hetzelfde systeem. Door de grote beschikbaarheid van natuurlijke producten is Abruzzo ook een paradijs voor vegetariërs en veganisten. Wat de prijzen betreft: een pizza kost hier gemiddeld iets minder dan de helft van de prijs in de Lage Landen, een cappuccino maximaal 1,50 EUR, vaak nog goedkoper. Enkele voorbeelden van Abruzzese gerechten die de wereld hebben veroverd: De beroemde ‘arrosticini’ (door de plaatselijke bewoners ‘rustelle’ genoemd): een soort saté van schapenvlees (of ander). De vissoep ‘brodetto di pesce alla sanvitese’, vaak te vinden in San Vito en omstreken. Dit ‘gerecht voor de armen’ werd in het leven geroepen door de grote Italiaanse held Gabriele D’Annunzio. Spaghetti alla amatriciana (met varkenswangetjes, pecorino en tomaat), genoemd naar het dorp Amatrice. Ragù di cinghiale (stoofpotje van everzwijn): een van de vele wildgerechten die populair zijn in Abruzzo.

Abruzzo ideale uitvalsbasis

Ideale uitvalsbasis

Abruzzo is gelegen in Centraal Italië en is de ideale uitvalsbasis voor het bezoeken van een groot aantal topbestemmingen in het land. Het best kan dit geïllustreerd worden via enkele afstanden: Van het prachtige Castel di Sangro aan de voet van de Abruzzese Apennijnen tot Napoli: 120 km. L’Aquila-Napoli: 230 km. Van het Castello di Carsoli tot de Piazza Navona in Rome: 70 km. Vanuit Pescara aan de Adriatische kust tot het centrum van Rome, dus de hele trip van de oost- naar de westkust van Italië: 200 km. Afstand L’Aquila-Firenze: 360 km. Vanuit Pescara is de afstand naar het wijnparadijs Montepulciano in Toscane 300 km, naar Bologna 360 km en naar Venetië 500 km.

Abruzzo olijfolie en wijn

Olijfolie en wijn

In heel Abruzzo, maar vooral in de heuvels richting de kust rond de stad Chieti, vindt veel wijnbouw plaats. Een hellend landschap en veel zon, de winnende combinatie. Het zal ook niet verbazen dat uit deze streek prachtige olijven en olijfolie voortkomen. Abruzzo kent veel streekwijnen die heel eigen zijn. De bekendste is de Montepulciano d'Abruzzo. Deze heerlijke rode wijn wordt gemaakt van de druif Montepulciano (niet te verwarren met het plaatsje zelf). Voorbeelden zijn de Bisanzio en de Laus Vitae. Deze laatste ondergaat een zeer strenge selectie van de druif. Ook bekend is de Cerasuolo, een rosé-achtige wijn gemaakt van blauwe druiven. Vol van smaak en uitermate fruitig. De Pecorino druif is een typische druif uit deze regio. Hiervan worden karakteristieke witte wijnen gemaakt die prima passen bij visgerechten. Verscheidene lokale wijnhandelaren zetten hun kelders open voor het publiek en organiseren proeverijen, zoals de Cantina Cerretano (incl. vegan wijnen) in Orsogna, de Trappeto i Caprafico in Casoli, ook bekend om hun award-winning extra vergine olijfolie, of de Villa Carrene in Prezza nabij Sulmona.

Abruzzo groenste regio in Europa nationale parken

Groenste regio in europa

De regio is zeer rijk aan natuurschoon (Abruzzo wordt wel eens de ‘groenste regio in Europa’ genoemd, omdat één derde van haar grondgebied bestaat uit nationale parken) en telt drie grote nationale parken en één regionaal natuurpark: Gran Sasso - Monti della Laga, Maiella, Abruzzo, Lazio e Molise en Velino-Sirente. Vooral het Abruzzo nationale park staat bekend om de bruine beren die er nog leven. 70% van alle dieren in Europa komt voor in Abruzzo.

Abruzzo costa dei trabocchi

Costa dei Trabocchi

Stel u voor: u rijdt tot pal tegen de zee en parkeert de wagen. Is er een officiële parking, dan betaalt u max. 2 EUR per dag. Parasol (‘ombrella’) en strandzetels voor twee personen: max. 10 EUR per dag. Vaak zijn deze gratis, op voorwaarde dat u minstens een drankje of koffie consumeert. Nog groter wordt het plezier wanneer dit alles geschiedt aan de Costa dei Trabocchi (UNESCO-werelderfgoed), vernoemd naar de vele ‘trabocchi’ (vissersstaketsels) die de tand der eeuwen hebben getrotseerd. De Costa dei Trabocchi staat onder Italianen bekend als de mooiste kuststreek langs de Adriatische Zee. Grofweg loopt deze van Francavilla al Mare (ten zuiden van Pescara) via Ortona, San Vito, Rocca San Giovanni, Fossacesia, Torino del Sangro tot Vasto. Dit deel van de Abruzzese kust is ruiger van het noordelijke deel (vandaar de bouw van de trabocchi).

Abruzzo schilderachtige meren Lago di Scanno

Schilderachtige meren

Abruzzo puilt ook uit van de schilderachtige meren, al dan niet gestuwd, zoals het Lago di Barrea, het Lago di Campotosto en het Lago di Bomba. Het Lago di Scanno, even ten noorden van het gelijknamige stadje, is het grootste natuurlijke meer van de regio op 930 meter hoogte en is ontstaan door een grote aardverschuiving van Monte Genzana. Het meer ligt vlakbij een nationaal park. De plaatselijke bevolking komt er graag verpozen. Vogelliefhebbers kunnen hier slechtvalken, haviken, uilen, en arenden spotten, sportvissen kan op baars en forel.

Abruzzo ski wintersport winter sports

Skiparadijs

De skigebieden in Abruzzo staan bekend om hun grandioze prijs/kwaliteitsverhouding. Tevens is Abruzzo de enige regio ter wereld waar men boven 2 000 meter kan skiën met zicht op de zee. Lachend wordt vaak gezegd dat een dag in Abruzzo zou kunnen onderverdeeld worden in twee magische helften: ’s morgens blootsvoets een wandeling maken langs een van de nagelwitte zandstranden aan de Adriatische Zee, ’s namiddags op bergschoenen stappen in het hooggebergte. De twee hoogste toppen van de Apennijnen bevinden zich in Abruzzo, het zijn de Corno Grande (2 912 meter) in het Gran Sasso-masief en de Monte Amaro (2 795 meter) in het Majella-massief. Abruzzo kent dan ook een groot aantal populaire skigebieden, type Alto Sangro-Roccaraso/Rivisondoli, Campo di Giove-Majella occidentale of Prati di Tivo. In totaal kan Abruzzo bogen op 246 km pistes en 93 skiliften. De maximale hoogte is 2 400 meter.

Abruzzo Roccascalegna middeleeuwse dorpen

Wandelen en fietsen/middeleeuwse dorpen

Abruzzo is zonder meer een paradijs voor wandelaars en fietsers. Wandelaars zoeken vaak het gebergte op en bezoeken afgelegen dorpjes. Bij uitstek is Abruzzo de regio van de middeleeuwse dorpjes. Juweeltjes als Pescasseroli, Tagliacozzo, Roccaraso of Santo Stefano di Sessanio bieden de unieke combinatie van historische setting en adembenemende panorama’s. Vaak torent hoog boven het dorp een kasteel (of de restanten ervan), zoals in Rocca Calascio, met 1 600 meter boven zeeniveau het hoogste fort in Italië, waar regelmatig films en tv-series werden en worden opgenomen (‘Naam van de roos’, ‘La piovra’). Fietsen in de Apennijnen gaat ook, maar alleen voor de geoefende fietser. Langs de kust is het een ander verhaal. Binnen het project ‘Bike to Coast’ is liefst 130 km van de Abruzzese kust voorzien van brede, groene fietspaden die makkelijk berijdbaar en 100% afgesloten en veilig zijn. Bijna de gehele ‘Costa dei Trabocchi’ is voorzien van deze fietspaden. Een onwaarschijnlijke verwezenlijking, wanneer u rekening houdt met het grillige en ruwe karakter van de kustlijn. Dit kadert in het project ‘Ciclovia Adriatica’, dat erop mikt om de gehele Adriatische kuststrook, van Trieste in het noorden tot Leuca in de zuidpunt van Puglia, op deze manier fietsvriendelijk te maken. In totaal gaat dit om 1 800 km kust, waarbij de regio’s Veneto, Friuli Venezia Giulia, Emilia Romagna, Marche, Abruzzo, Molise en Puglia worden aangedaan.

Abruzzo citytrips Sulmona Ovidius

Citytrips

Abruzzo kent heel wat steden die op zich een citytrip van meerdere dagen waard zijn. Er is de hoofdstad L’Aquila, de ‘adelaar’ van Abruzzo, of Teramo in het noordoosten, met als hoogtepunt de middeleeuwse kathedraal San Berardo. Pescara beschikt over een strandboulevard van 10 km lang en een binnenstad als paradijs voor inventieve shopping. De taal die in Guardiagrele, het ‘terras’ van Abruzzo, wordt gesproken doet denken aan het Frans, en dit is niet toevallig. Er is Vasto met zijn moderne strandvoorzieningen aan de kust en de antieke stad erboven. In Sulmona kom je overal Ovidius tegen en in Lanciano bezoek je het ‘Miracolo Eucaristico’. Het Romeinse bolwerk Chieti kan bogen op een pracht van een openluchttheater; door haar hoge ligging heeft de stad ‘la città aerea’ als bijnaam. Eccetera e così via!

bottom of page