top of page
Abruzzo Calascio

ABRUZZO, sterk en vriendelijk

De Abruzzen, in het Italiaans gewoon ‘Abruzzo’, zijn een regio in centraal Italië. Om het simpel te stellen: waar ‘links’ Rome ligt, ligt ‘rechts’ Abruzzo. Zowel Rome als Napels zijn van hieruit gemakkelijk te bereiken. Abruzzo, een paradijs van besneeuwde bergtoppen en de azuurblauwe Adriatische Zee, is de enige plaats ter wereld waar men kan skiën met zicht op de zee. De immense schoonheid van Abruzzo is een verrassing voor iedereen die er voor het eerst komt. Dit is absoluut een van de verborgen juweeltjes van Italië! Klik op ’10 x Abruzzo’ en je tien redenen waarom Abruzzo uw volgende reisbestemming wordt.

Wonen of verblijven in Abruzzo

Wonen in Abruzzo is een fantastische ervaring, zoals de makers van deze website kunnen getuigen. In diverse Amerikaanse en Engelse onderzoeken (o.a. Times en TripAdvisor) komt Abruzzo steevast naar voor als wereldwijd een van de topregio’s voor tweede verblijven, dit op basis van een tiental parameters. Graag zullen wij jou, indien gewenst, assisteren bij de zoektocht naar de juiste woning. Ook in Abruzzo verblijven is een aanrader voor iedereen die van het leven wil genieten in een met zon overgoten regio waar buitenlandse toeristen zeldzaam zijn. Wij kennen daarenboven de leukste plekjes, de beste eetadresjes, de gezelligste bars, noem maar op. Wil je er meer over vernemen, stuur dan een mailtje naar hello@abruzzomonamour.com.

Abruzzo Pescare promenade strand beach
Abruzzo Roccascalegna middeleeuwse dorpen

Forte e gentile

Vaak wordt de benaming van Abruzzo begeleid door de beschrijving ‘forte e gentile’ (voor het eerst zo uitgesproken door auteur Primo Levi). Sterk en vriendelijk, dat is Abruzzo. De streek puilt uit van de middeleeuwse dorpjes, sinds zovele eeuwen niet kapot te krijgen, en de bevolking staat bekend als een van de vriendelijkste in het Italiaanse schiereiland.

De naam Abruzzo is afgeleid van het Latijnse Aprutium wat zoveel wilde zeggen als Land van de zwijnen. Voorheen maakte de regio samen met Molise deel uit van de regio Abruzzen en Molise (tot 1963). In het noorden grenst Abruzzo aan de Marche, in het noordwesten en westen aan Latium (Lazio, Rome), in het zuidoosten aan Molise en in het oosten aan de Adriatische Zee. De oppervlakte van Abruzzo neemt 3,5% van het nationale territorium in beslag (10 763 km²). Dit is vergelijkbaar met een derde van België of van Nederland. Qua grootte staat de regio op de vijftiende plaats van Italiaanse regio's. Van de 1 000 Italianen wonen er 22 in Abruzzo, 2,2% van de totale nationale bevolking. In totaal wonen er ongeveer 1,3 miljoen mensen.

Pescara, het hart van Abruzzo

De hoofdstad van Abruzzo is L'Aquila (of Aquila). De regio wordt opgedeeld in vier provincies, genoemd naar hun hoofdsteden: L'Aquila, Teramo, Chieti en Pescara. De meest bezienswaardige steden van Abruzzo zijn de vier genoemde, naast o.a. Sulmona, Lanciano, Guardiagrele, Vasto en Atri. De grootste stad van de regio, Pescara, is het economische hart van de regio. Het beschikt over een strandboulevard van meer dan tien kilometer lang, waarachter een groot aantal moderne winkelstraten. De bergdorpen van Abruzzo zijn in veel gevallen, vooral in de provincie l'Aquila, betoverend mooi en onaangetast door de tijd. Goede voorbeelden hiervan zijn Pacentro, Civitella del Tronto, Pescocostanzo, Roccascalegna en Pietracamela.

Het toerisme aan de kust is redelijk ontwikkeld, maar niet-Italiaanse toeristen zie je hier zelden of nooit. De belangrijkste plaatsen aan de kust zijn Alba Adriatica, Roseto degli Abruzzi, Pineto, Pescara, Giulianova, Montesilvano en Francavilla al Mare. Tussen San Vito Chietino en Fossacesia vinden we het hart van wat voor velen de mooiste kuststreek is in het Middellandse Zeegebied: de Costa dei Trabocchi (met eeuwenoude staketsels die gebruikt werden en worden voor visvangst), UNESCO-werelderfgoed.

bottom of page