top of page
  • Foto van schrijverAnnemie Reyntjens

‘Le pietre parlano’, de stenen spreken

Bijgewerkt op: 17 jul. 2023

Wandeling door Vasto, deel 1Welkom op onze wandeling doorheen het fantastische Vasto, parel van de Costa dei Trabocchi en de Adriatische Zee. Om dat sublieme Vasto te bezoeken maken we gebruik van een uitmuntende gids. Historicus, auteur en ondernemer Alessandro Obino lijkt ons de geknipte vent voor de job. Hij is schrijver van een bestseller die in veel scholen uit de regio als lesmateriaal wordt gebruikt: Guasto d’Amore. Een onvertaalbare titel, aangezien ‘Guasto’ zowel de oude naam van Vasto is als ‘verspilling’ in het Italiaans. Verspilde liefde in Vasto, zoiets. Zeker is het een stad waar de liefde achter elke hoek ligt. En zeker is liefde het mooist wanneer ze in overvloed wordt geschonken uit zilveren bekers, maar te mooi is ook mogelijk. Het relaas van deze wandeling is niet meer dan een verzameling plukjes uit een vierdaagse rondleiding. Een rondleiding als een langgerekte fitness-sessie, in Vasto gaat het voortdurend op en neer.

Le pietre parlano, zegt Obino. De stenen spreken. Aan het begin van de eerste dag buigen we ons over een geïllustreerde kaart van de stad, onderdeel van de gids Vasto, tesori da scoprire, schatten om te ontdekken. Vroeg in de ochtend hebben we het gekleurde spektakel al eens bekeken. Wie aandachtig naar een stadsplan kijkt, van gelijk welke stad, komt veel te weten. Dat is niet anders in Vasto, integendeel. Er circuleren plannetjes met naast de straten ook getekende afbeeldingen van de voornaamste gebouwen. Tussen de straten in zie je grillige vierkante en rechthoekige blokjes. Dit zijn voornamelijk de sporen van het Vasto uit de tijd van het oude Rome. In het straatbeeld vind je ze overal terug. Hier een lage muur, daar een pilaar, wat verder de restanten van een recente opgraving. In Vasto loop je door de straten van de geschiedenis. Le pietre parlano.

Voor de bezoeker van deze website zullen we beetje bij beetje de geheimen van Vasto ontrafelen. Wil je er graag naartoe, stuur dan een mailtje naar hello@abruzzomonamour.com, en wij bezorgen je een hoop tips op het vlak van bezienswaardigheden, plekjes om te logeren, de lekkerste wijntjes uit de regio, de leukste restaurantjes, etcetera. Maar vooral: breng regelmatig een bezoekje aan de site en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Tip nummer één alvast op het vlak van logies, het plekje waar we altijd weer terugkeren: Best Vasto. Zie www.bestvasto.itComments


bottom of page