top of page
  • Foto van schrijverAnnemie Reyntjens

Abruzzo, een regio om te ontdekken en te proeven!

DegustAbruzzo begeleidt u op een boeiende tocht van educatieve kookkunst, een droom die bewaarheid wordt voor iedereen die meer wil weten over de fantastische gerechten en tradities uit Abruzzo. Deelnemers en begeleiders op dit parcours hebben de passie voor de ‘buona cucina’ gemeen.


Dag 1

Voormiddag: transfer van Roma FCA naar Vasto in minibus. Inchecken in hotel.

Namiddag: begeleid bezoek van de oude Romeinse stad Vasto, gelegen aan de Adriatische Zee en vol van historische parels, ook wel eens het ‘Athene van Italië’ genoemd.

Avondmaal met lokale gerechten en wijnen. Overnachting in het hotel.


Dag 2

Voormiddag: na een traditioneel ontbijt, bezoek aan de lokale markt ‘Santa Chiara’ voor de inkoop van ingrediënten die gebruikt worden bij een cursus over het juist koken van pasta, het bereiden van pastagerechten en het maken van typische Abruzzese koekjes. Het middagmaal bestaat uit gerechten die in de ochtend in de groep zijn bereid.

Namiddag: lichte en pittoreske wandeling in het unieke natuurgebied ‘Riserva Naturale di Punta Aderci’, volgens het Britse dagblad ‘The Telegraph’ een van de tien mooiste stranden in Italië, met ook bezoek aan een ‘trabocco’.

We bezoeken een gerenommeerde ‘frantoio’ (persinstallatie olijfolie) en proeven van de ‘olio extravergine d’oliva’, bijgenaamd ‘het gele goud van Abruzzo’.

Vrije tijd voor wandeling of ontspanning. Vrij avondmaal. Overnachting in het hotel.


Dag 3

Voormiddag: na het ontbijt gaan we op bezoek in de betoverende Abbazia de San Giovanni in Venere, een abdij die duizend jaar geleden werd gebouwd en die de heuvel boven het kustdorp Fossacesia domineert. Daarna vertrekken we ter ontdekking van de ‘Costa dei Trabocchi’. De ‘trabocchi’ (enkelvoud: trabocco) zijn het voornaamste kenmerk van de kuststreek tussen Vasto en Ortona. De trabocchi zijn eeuwenoude stellages in de zee, vanaf waarop werd gevist. Vanop zijn trabocco toont Rinaldo ons hoe dat in zijn werk gaat. Samen met Rinaldo leren we de bereiding van enkele typische visgerechten uit de streek. Het middagmaal op basis van vis en zeevruchten wordt uiteraard genuttigd op de trabocco.

Namiddag: bezoek aan een gerenommeerde en prestigieuze ‘cantina’ (wijndomein), waar u enkele juweeltjes kan proeven.

Terugkeer naar Vasto. Vrij avondmaal. Overnachting in het hotel.


Dag 4

Voormiddag: na het ontbijt bezoeken we een boerderij waar de uitbaters ons inwijden in het houden van koeien en schapen; mogelijkheid tot het melken van een koe of schaap voor wie wil.

Namiddag: na een snack op basis van lokale kazen leren we in het zuivelgedeelte van de boerderij hoe ricotta wordt gemaakt, alsook een speciaal brood dat ‘pizza scima’ heet. Wordt gevolgd door een heerlijk middagmaal.

Vervolgens gaat de reis naar Roccascalegna, waar we het majestueuze kasteel bezoeken en waar o.a. wordt verteld over de antieke traditie van de ‘ius primae nocti’.

Terugkeer naar Vasto. Avondmaal vrij. Overnachting in het hotel.


Dag 5

Voormiddag: na het ontbijt gaan we op bezoek bij Francesca, die ons de kunst van de ‘ripieno’ (vulling) zal bijbrengen. Samen met haar bereiden we ons middagmaal. Francesca leert ons de bereiding van ‘pallotte cacio e uova’ (kaasballetjes), ravioli met ricotta en spinazie, en andere typische Abruzzese gerechten, zoals de zoete ‘pizzelle’.

Namiddag: vrij voor het bezoeken van het centrum, strandbezoek, genieten van de rust.

Vrij avondmaal. Overnachting in het hotel.


Dag 6

Voormiddag: na het ontbijt gaan we op bezoek bij Vittoria, die ons enkele truffelbereidingen aanleert. Vittoria onthult de grootste geheimen van de delicate ‘tartufo’ en zet deze kennis samen met de cursisten om in een heerlijk middagmaal.

Namiddag: na een korte wandeling staan we in bewondering voor de ‘Cascate naturali del Verde’, waterval die zich in drie treden naar beneden stort over een afstand van 200 meter. Het gaat om de hoogste natuurlijke watervallen van de Apennijnen, tweede hoogste in Italië en een van de hoogste in Europa.

Avondmaal vrij, overnachting in het hotel.


Dag 7

Na het ontbijt vertrek naar luchthaven Roma FCO in minibus. Einde van de vakantie.


Comentários


bottom of page